Ovengedroogd haardhout

Er zijn meedere redenen waarom wij ons hout tegenwoordig graag ovengedroogd willen hebben:

 • Betaalbaar

  Toen we in Nederland nog voldoende bomen hadden was het geen probleem om (nat) hout te transporteren naar openhaard-stokers. Maar vandaag de dag komt het meeste hout van ver. Vooral in de Baltische staten is de het fabriceren en drogen van openhaardhout een grote en professionele industrie. Dat het hout droog opgehaald wordt scheelt enorm in de transportkosten. Daardoor blijft een kuub hout betaalbaar.

  Natuurlijk willen we goed droog hout hebben, vrij van ongedierte en andere onrechtmatigheden. Dit gebeurd door het hout in een kamer middels een grote houtkachel te drogen.

 • Direct te gebruiken

  De meeste mensen willen niet minimaal 2 jaar wachten tot hun vers gekloofde hout droog is. Zodra de kachel aan kan moet er ook gestookt kunnen worden. Met ovengdroogd hout kan dat. Door een gecontroleerd productieproces heeft het hout een gegarandeerde vochtigheid van maximaal 20% en is daardoor direct te gebruiken.

 • Vrij van ongedierte

  Het drogen in grote houtkachels zorgt ervoor dat het hout vrij van ongedierte en andere onrechtmatigheden geleverd kan worden. Naast het terugdringen de kans op mogelijke besmettingen of andere gezondheidsklachten is het voor de meeste mensen ook een erg frisse gedachte dat het haardhout ongediertevrij is als het nog een tijdje in de huiskamer naast de openhaard ligt te wachten op gebruik.