Een mooi vuur maken

Het is een mooie droge avond, je hebt de hele dag gewerkt en wilt nog graag nog een paar uur genieten in je tuin. Een ideaal moment om jouw RVS Buitenhaard aan te steken. Maar hoe creëer je gezellige warmte met een altijd fascinerend vlammenspel? En wat is de beste manier om de buitenhaard aan te steken en brandend te houden?

brandende vuurkorf

Voor het maken van vuur zijn altijd drie componenten nodig zijn:

  • zuurstof,
  • brandstof
  • hitte of warmte (de ontbrandingstemperatuur)

Tezamen vormen zij de zogenaamde ‘Branddriehoek’ .

Zuurstof is bij de RVS Buitenhaarden geen enkel probleem. De haarden hebben een grote opening waardoor het vuur een ruime hoeveelheid lucht kan aanzuigen.

Kwa brandstof is het van belang dat je kiest voor schoon en droog hout. Met schoon hout bedoelen wij, ongeverfd en onbehandeld hout. Bij de verbranding van geverfd, gebeitst en geïmpregneerd hout komen schadelijke rookgassen vrij. De gassen kunnen niet alleen je buitenhaard aantasten, maar nog belangrijker, je gezondheid en die van de mensen om je heen. Verder mag het hout niet te veel vocht bevatten. Nat hout wil slecht ontbranden omdat eerst al het vocht moet verdampen voordat het daadwerkelijke hout vlam kan vatten.

Daarbij speelt ook de laatste component van de branddriehoek, ‘hitte’, een belangrijke rol. Voordat de brandstof kan ontvlammen moet er een hitte bron zijn. Vaak zijn dit aanmaakblokjes in combinatie met aanmaakhoutjes. Hiermee verwarm je de grotere houtblokken zodat ook deze vlam gaan vatten. Daarbij zal eerst het vocht in het hout verdampen (witte waterdamp) en vervolgens zal het hout gaan branden (donkere rook). Naarmate de temperatuur stijgt wordt de verbranding beter en verdwijnt de donkere rook. Dit is het moment dat er een duidelijk zichtbaar vlammenspel ontstaat waar de meeste mensen uren naar kunnen staren en heerlijk van genieten.

Zorg er vervolgens wel voor dat je tijdig nieuw hout op het vuur gooit. Als het vuur geen brandstof meer heeft zal de temperatuur dalen en uiteindelijk zal het vuur doven. Het mooist is om het nieuwe hout in het nog warme vuur te doen. Het nieuwe hout bereikt dan snel de gewenste ontbrandingstemperatuur en je hebt maar heel kort of helemaal geen donkere rookgassen.

Meer informatie over de eigenschappen van verschillende soorten haardhout vind je hier. Wij leveren ook ovengedroogd haardhout (max 20% vochtpercentage) waarmee je gegarandeerd goed kunt stoken.

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij de vrijwillige brandweer. Heb je nog meer (technische) vragen over vuur(maken)? Mail ons of stuur een bericht via Facebook.